A Figueres hi ha uns 125 pisos ocupats majoritĂ riament per dones i menors

0
1057

L’Ajuntament preveu adquirir 11 pisos de propietat i 16 més per a lloguer social en els pròxims mesos


Cau la xifra dels 244 pisos ocupats a Figueres, una dada que s’havia estat manegant fins ara com a orientativa des de les diferents administracions –Ajuntament, Consell Comarcal i Generalitat– i entitats socials. Segons un estudi encarregat a la Fundació SER.GI, dels 244 pisos n’hi hauria entre 111 i 125 d’ocupats.

El dijous de la setmana passada, el regidor de Serveis Comunitaris, José Castellón, i el de Serveis Socials, Jesús Quiroga, van donar pas a l’entitat SER.GI perquè fes públic l’estudi finançat per la Diputació. La «fotografia exacta» que s’ha aconseguit amb aquest estudi «pioner i exhaustiu» diu que dels 244 habitatges que constaven com a ocupats, 82 són buits (estan tapiats o amb les entrades bloquejades), 35 han arribat a un acord amb la propietat i la resta, o bé no s’han localitzat (14) o bé no s’hi trobat ningú però hi ha indicis d’ocupació (31) [Vegeu el gràfic en aquesta pàgina].

A banda de les xifres, també s’ha obtingut un perfil de les persones que ocupen aquests habitatges de manera il·legal i les causes que els porten a fer-ho. Al marge dels detalls, SER.GI conclou que «l’ocupació és un acte de supervivència i no la via que han triat els qui viuen en aquests habitatges». S’ha parlat amb el 60% de les persones i el perfil que s’extreu és que el 60% són persones entre 18 i 35 anys. La gran majoria són famílies (70%) amb fills menors a càrrec (57%). També es constata que la majoria de les persones que viuen en pisos ocupats (57%) són dones i el 23%, famílies monoparentals. Pel que fa a altres paràmetres, el 27% no té papers i s’atribueix com a primera causa de l’ocupació la manca d’ingressos. En segon lloc, es parla d’altres causes que no s’especifiquen, emancipació i en últim lloc ocupacions resultat de processos de desnonament.

En relació amb les pròximes mesures que s’impulsaran per promoure habitatge social, el regidor de Serveis Comunitaris, José Castellón, va anunciar que en els pròxims mesos l’Ajuntament adquirirà 11 pisos i podrà posar-ne en mode de lloguer social 16 més. Les adquisicions es fan amb el dret de tempteig i retracte al qual es pot acollir l’Ajuntament. Actualment el consistori disposa de 70 habitatges socials, 54 dels quals són de propietat i una vintena estan cedits per la Generalitat. Es preveu que a finals d’any la borsa d’habitatge pugui arribar al centenar d’immobles propietat de l’Administració, la meitat dels 200 que el govern de Figueres es marca com a objectiu dins el Pla d’acció municipal.

Una realitat paral·lela però relacionada amb el problema de l’habitatge és la quantitat d’immobles buits que hi ha. El 2018 s’especulava sobre la xifra de 800 pisos sense ús, i ara ja hi ha en marxa un estudi per definir una xifra exacta d’aquestes propietats. Si, en el cas de les ocupacions, la majoria de pisos ocupats a Figueres són propietat de bancs o entitats patrimonials, caldrà veure què dirà l’estudi sobre la totalitat de pisos buits. De tota manera, durant aquest 2020, a Figueres s’aplicarà un recàrrec del 50% en l’IBI dels pisos desocupats.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li