A contrarellotge, no poden esperar

0
702

“Han estat 10 dies molt durs, amb moltes experiències, fent les millors abraçades del món i plorant moltíssim, de vegades, cada deu minuts”. Així se senten en Milton Sánchez i l’Eva Prujà després de l’estada a l’illa de Lesbos i al port atenenc del Pireu. Allà han viscut directament part del drama dels refugiats sirians. Intuïen amb el que es podien trobar, però sobre el terreny s’han superat totes les expectatives.
En Milton i l’Eva van presentar a finals de febrer el seu projecte “Amb les teves Mans” a Figueres. Els va apadrinar el Català de l’Any 2015, Òscar Camps, director de l’ONG Proactiva Open Arms. En aquell moment ja van deixar clar que volien viatjar a un dels escenaris dels refugiats sirians per saber realment què es necessita. Dies després ens ho han explicat. Ho han fet amb emoció però amb les idees molt clares. Ara tenen contactes, saben de qui refiar-se o de qui no per fer arribar l’ajuda humanitària, i planifiquen quines són les actuacions més urgents. A banda de tot això, en Milton declara: “Jo a partir d’ara miraré molt bé a qui faig donatius, allà ens hem indignat (…)No volem que els nostre ajut vagi a parar a mans de màfies (…) hem vist com arriba material i s’aprofita per revendre. No és estrany que es venguin mitjons de segona mà per dos euros en un quiosc”. En Milton afegeix: “El dia que surti el nostre comboi de Figueres veureu les fotos però també les del trajecte i les de l’entrega.”

centre logístic. Els activistes altempordanesos ja han trobat un centre de logística que abasteix els campaments de refugiats independents. És a dir, aquells punts d’acollida de refugiats que no estan tutel·lats per cap organització governamental. I és que els campaments que tenen vinculació amb governs s’han convertit en “camps de concentració”, segons denuncien les ONG. L’Eva i en Milton, per exemple, van haver de marxar tres dies abans de Lesbos perquè “l’illa s’estava militaritzant”. Expliquen: “Hem vist construir a marxes forçades camps de concentració amb tanques i espinades, per cert, fabricades a Espanya.”

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li