60 anys d’una vida als fogons

0
2174

El 2 de setembre de 2017 va fer sis dècades que Lluís Fernandez i Soler va començar en el món de l’hostaleria


 

Lluís Fernandez i Soler, fill de Maçanet de Cabrenys, va començar a treballar en el món de l’hostaleria un dos de setembre de fa 60 anys, quan només tenia 13 anys. Tot prenent una copa de vi blanc francès, ens explica que va triar aquesta professió per no haver de continuar el negoci familiar del seu pare, que era sastre. Fent broma, ens diu que li hagués agradat continuar l’ofici del seu pare, essent un sastre de Prêt-à-porter, d’alt nivell, però va preferir la cuina d’alta qualitat.

Essent un adolescent, la seva trajectòria professional va començar a l’Hotel Colon de Barcelona amb el mestre Ignasi Domènec, un dels cuiners catalans més bons que hi havia a l’època (anys 60). Després tornà a terres empordaneses, concretament a Figueres, per treballar al Motel Empordà, i anys més tard a Roses, a la cuina de l’Hotel Terraza amb el senyor Norat Gotanegra. L’Hotel President de Figueres va ser el seu pròxim destí, quan era propietat del senyor Costa, del Port de la Selva, i on ell va ser cap de cuina per primera vegada.

Anys més tard, amb la seva dona, Anna Maria Punset, van agafar les rendes de l’Hostal del Senglar de Maçanet de Cabrenys, on recorda que Manuel Fraga els va entregar la placa al Mèrit Turístic. Passat aquest període, la parella van decidir comprar el Restaurant La Gacela de la Jonquera, conegut per a molta gent de la comarca i del propi municipi: alguns recorden els suquets de primera que es menjaven en aquell restaurant.


El 1975, Lluís Fernandez i la seva dona decideixen comprar l’Hotel la Goleta de Llançà, que disposava d’un restaurant. Fernandez explica que va escollir Llançà perquè en aquest petit poble de pescadors hi va veure un futur i un municipi per a explotar. Durant una temporada, la família van fer funcionar l’Hotel la Goleta i el Restaurant la Gacela al mateix moment, fins que finalment van haver de tancar l’establiment de la Jonquera, perquè el poble havia perdut clientela per culpa de la construcció de l’autopista. Lluís Fernandez ens explica que aquell era un moment decadent pel municipi de la Jonquera.

El 1979 amb la seva família van comprar l’actual Restaurant Els Pescadors de Llançà, que en aquell moment era una taverna de poble, deixant el restaurant de l’hotel per només servir-hi esmorzars. El 2001, decideixen fer la remodelació de l’establiment, convertint-se amb el restaurant que es coneix actualment.

Lluís Fernandez, durant tota la seva vida professional ha donat menjar a més de quatre milions de clients, una xifra que mostra una llarga vida als fogons. Les seves especialitats són les salses i els peixos, i té diferents plats estrella, els quals destaca el “suquet d’escórpora” i la “llagosta fregida amb oli d’oliva de l’Empordà”.

Al llarg de la seva trajectòria, diversos cuiners van influir en la seva forma de treballar com en Joan Duran, el senyor Mercader del Motel Empordà o en Norat Gotanegra. També la cuina francesa ha tingut petjada en la seva professió, de fet és un amant del país veí, França.

En el món associatiu també ha tingut influència, des del principi de la creació de les associacions d’hostaleria, a finals dels anys 70, ha estat vinculat a l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Empordà i a la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona, juntament amb figures importants del món de l’hostaleria empordanesa, com Joan Duran, José Moyano, Carmel Isern, la família Gotanegra i molts altres.

L’any 1985 va ser nomenat president de l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Empordà i va agafar les rendes d’un dels projectes que havien ideat els seus antecessors: l’Escola d’Hostaleria de Figueres. Ell i altres empresaris de la comarca van ser els creadors de l’escola perquè hi van apostar molt per aconseguir que el projecte fos una realitat.

A dia d’avui, Lluís Fernandez està jubilat però continua tenint aquella passió per la cuina i l’hostaleria. De fet, amb 74 anys segueix sent president de l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Empordà i vicepresident de la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona, sempre defensant els interessos dels empresaris d’hostaleria gironins.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li