
Òmnium Cultural celebra a l’Alt Empordà el seu aniversari portant l’exposició itinerant a La Cate
Â
La celebraciĂł dels 60 anys de la fundaciĂł d’Òmnium Cultural ha arribat a l’Alt EmpordĂ . Una exposiciĂł itinerant, que fins al 15 de gener es pot visitar al vestĂbul de La Cate de Figueres, mostra grĂ ficament la història de l’entitat i s’expliquen els moments clau des de la seva fundaciĂł l’any 1961 fins a l’actualitat. L’acte inaugural va servir per fer un repĂ s a la trajectòria viscuda a la comarca, on Ă’mnium s’hi troba arrelada gairebĂ© des dels anys 70. Aquesta exposiciĂł, que porta com a tĂtol «60 anys de lluita i compromĂs», es pot visitar de dilluns a divendres, de 17 a 21 h, i els dissabtes i diumenges, de 12 a 21 h.
Xavier Antich, membre de la junta directiva nacional, va recordar que «Òmnium va nĂ©ixer en la llarga nit del franquisme i, amb la força de tots els socis i sòcies, avui som una entitat puntal i referent en la defensa de la cultura, la llengua i els drets civils.» Tot afegint que «l’objectiu, en aquell moment, era defensar i promoure la llengua i modernitzar la cultura catalana davant la persecuciĂł franquista, des d’aleshores s’ha seguit treballant en la defensa de la llengua i la cultura catalanes, la cohesiĂł social com a eix vertebrador de la societat, i els drets i les llibertats de la ciutadania. Actualment, l’entitat aplega mĂ©s de 185.000 socis i sòcies, xifra que la converteix en l’associaciĂł cĂvica-cultural d’aquestes caracterĂstiques mĂ©s important de Catalunya i de les primeres d’Europa.»
A banda de la salutaciĂł de benvinguda de l’actual president de l’entitat a l’Alt EmpordĂ , Eduard CebriĂ , durant l’acte van intervenir dos expresidents, FlorentĂ Blanch i LluĂs CasadellĂ . Tot fent un repĂ s de la trajectòria en l’à mbit local, Blanch va recordar l’esforç per organitzar classes de catalĂ i aconseguir el suport municipal, aixĂ com iniciar les primeres activitats culturals, entre elles el concurs literari per als estudiants. Quan CasadellĂ va agafar el relleu, Ă’mnium ja començava a tenir un protagonisme que superava l’estricte marc cultural.
En aquest sentit, CasadellĂ va recordar la institucionalitzaciĂł de l’ofrena floral de l’11 de Setembre, al recuperar-se el Monument dels Pobles i instal·lar-se a tocar de l’avinguda Salvador DalĂ. TambĂ© va explicar l’activa participaciĂł de l’entitat en les mobilitzacions en favor de la independència dels darrers anys i la seva implicaciĂł, actualment, en qĂĽestions relacionades en afavorir l’ús social del catalĂ , especialment entre els nouvinguts. El fundador d’Òmnium a Figueres i primer president va ser el prestigiĂłs advocat Josep Maria Ametlla, efĂmer primer alcalde democrĂ tic de la ciutat. L’acte es va cloure amb una homenatge als socis mĂ©s veterans de l’entitat.
UNA MICA D’HISTÒRIA. Si fem un recorregut per l’exposició veiem com l’11 de juliol de 1961, en plena dictadura, cinc empresaris funden Òmnium Cultural per continuar l’esforç catalanista de defensar i promoure la llengua i modernitzar la cultura catalana. Creen una associació amb l’objectiu d’aixoplugar les diferents accions de mecenatge cultural que es realitzen a Catalunya com a forma de resistència al règim franquista, que havia suprimit la presència del català en tots els à mbits de la vida pública. Des del 1961 fins a l’actualitat l’entitat ha tingut 10 presidents. Jordi Cuixart n’és el president actual, en concret, des del 2015.
En la mostra queda clar que Ă’mnium desperta rĂ pidament els recels de les autoritats franquistes. El 1963 clausuren la instituciĂł i en prohibeixen les activitats. Comencen quatre anys de clandestinitat durant els quals s’obre una delegaciĂł a ParĂs. El 1967, desprĂ©s d’un llarg camĂ judicial, s’aconsegueix l’autoritzaciĂł per reprendre l’activitat com a associaciĂł. Aleshores es crea una xarxa d’ensenyament del catalĂ , adreçada especialment a les zones on la llengua catalana Ă©s menys coneguda per anar esdevenint aixĂ vehicle de cohesiĂł social. El nombre d’alumnes augmenta cada any.
A tota l’exposiciĂł queda clar que la promociĂł de la llengua sempre ha format part de l’ADN d’Òmnium i es posen en marxa iniciatives per portar la cultura arreu del paĂs. Una biblioteca mòbil recorre Catalunya, s’organitzen exposicions i es llança la campanya «Llegiu llibres en català ». Amb la mort del dictador l’entitat enceta un nou perĂode, en el qual la llengua, la cultura, el paĂs i la cohesiĂł social continuen sent el motor d’Òmnium Cultural, però l’entitat adequa les seves activitats al nou context polĂtic i social.
Amb el canvi de mil·lenni, Ă’mnium Cultural comença un camĂ de renovaciĂł. A partir de l’any 2006 l’entitat es compromet de forma intensa amb els nous ciutadans de Catalunya, tot considerant que la cohesiĂł social Ă©s un element fonamental del seu treball. El 2010 Ă’mnium organitza una manifestaciĂł de gran envergadura, en defensa de l’Estatut retallat i reivindicant l’autogovern per a Catalunya. Durant el mandat de Muriel Casals, i paral·lelament a les grans mobilitzacions, se celebren els 50 anys d’Òmnium, el 2011. En aquesta etapa, l’entitat pren dues decisions estratègiques: renuncia a les subvencions pĂşbliques, reafirmant aixĂ la seva independència polĂtica, i fa pĂşblica la DeclaraciĂł de Santa Coloma, amb la qual aposta explĂcitament per la construcciĂł d’un estat independent. El que ha passat en els darrers temps Ă©s prou conegut, inclòs el fet que Cuixart ha patit tres anys i vuit mesos de presĂł per defensar els drets i les llibertats.Â
Leave a Reply