40 anys de la nostra ConstituciĂł

0
1405

Un llunyà 6 de desembre del 78 els espanyols van ser cridats a les urnes per donar l’acceptació, o no, a una Constitució feta amb un ampli consens. En una mateixa taula es van reunir persones de diferents pensaments polítics, i fins i tot alguns que fins feia pocs anys eren enemics, com Manuel Fraga i Santiago Carrillo. Des del seu naixement va ser el text normatiu que ha dotat Espanya del període més llarg de pau, llibertat i igualtat. Amb ella la nació espanyola es va situar al lloc que li corresponia dins del context internacional. És per això que després de 40 anys tenim entre tots la responsabilitat de seguir el camí que totes aquelles persones, des del regidor del poble espanyol més petit fins a qualsevol alt càrrec, que van renunciar a molts dels seus ideals a favor d’establir per tots els ciutadans i les ciutadanes un marc de llibertat i convivència amb una norma que va recuperar per al poble espanyol la sobirania nacional i ens va retornar la llibertat des del reconeixement a la diversitat dels nostres orígens, cultures, llengües i territoris.

La Constitució no és inamovible, i potser necessita alguna modificació per adaptar-la al segle XXI, però s’ha de preservar el seu esperit, posant en valor el que ens uneix, acostant posicions i arribant a acords en el que ens separa. Ser constitucionalista és defensar les nostres creences, les nostres famílies, la nostra llibertat, el nostre benestar; en definitiva, és la defensa dels drets i les obligacions que tenim cada un de nosaltres.

Lamentablement, la moció que vam presentar al Ple de novembre per recordar aquest aniversari no va sortir endavant, nou a favor de la moció i dotze en contra. Algun grup que va defensar el posicionament contrari va treure la paraula feixisme: és penós que el 2018 en el plenari municipal encara hi ha que visqui amb rancúnia i vulguin obrir tombes retornant els fantasmes de la Guerra Civil. Molts volem passar pàgina i avançar cap a un futur millor per a nosaltres amb l’objectiu de traslladar i transmetre a les generacions futures l’esperit d’acord, consens, concòrdia i convivència de l’actual Constitució.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li