30 anys atenent les necessitats dels alt-empordanesos

0
1323

Els Serveis Socials del Consell Comarcal de l’Alt Empordà celebren el seu 30è aniversari amb un acte commemoratiu al castell de Sant Ferran


Els Serveis Socials del Consell Comarcal de l’Alt Empordà estan d’aniversari. El 18 d’octubre d’aquest 2019 van fer 30 anys. I per celebrar l’efemèride, divendres es va fer un acte commemoratiu al castell de Sant Ferran de Figueres. La presidenta del Consell Comarcal, Sònia Martínez, i la directora general de Serveis Socials de la Generalitat, Meritxell Benedí, van donar el tret de sortida a la jornada.

Martínez va voler emfatitzar la complexitat que hi ha a la comarca, i va explicar que «la situació de crisi econòmica i social que afecta el país des de fa més de 10 anys ha generat en moltes persones i famílies de la comarca una major situació de vulnerabilitat»; i per tant, necessiten «una major necessitat d’atenció social». I Benedí, per la seva banda, va valorar la importància de les administracions locals: «Hem de garantir que no queda ningú enrere», va destacar.

Després de la benvinguda institucional, l’arquitecta, urbanista i historiadora social Itziar González va pronunciar la conferència «Reivindicació de la condició d’espai llindar per als Serveis Socials». González va defensar el rol de la ciutadania com a motor, i la necessitat que les administracions siguin més transparents. «La gent no sap què passa a dins de les administracions. Hem de fer que hi entri la llum del sol, i la manera de fer-ho és que empatitzin», va dir. I en aquest sentit, va afegir que «la política ha de treure el millor de la ciutadania, que ha de ser més empàtica, més positiva i menys victimista».

La xerrada va anar seguida d’una taula rodona sobre els reptes socials de l’Alt Empordà [vegeu les pestanyes]. Un col·loqui que va comptar amb la participació Meritxell Benedí; l’alcalde de l’Escala i conseller comarcal, Víctor Puga; l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó; el gerent de la Fundació Salut Empordà, Martí Masferrer, i la directora tècnica de l’Àrea de Benestar del Consell Comarcal, Rosa Guixé.

PREMIEN EL COMPROMÍS SOCIAL. Com a cloenda de la celebració, es van lliurar les distincions al compromís social a l’Alt Empordà. Sònia Martínez va entregar el guardó a Josep Fernández, que a part d’estar molt vinculat al sector de l’ensenyament, ha presidit la Fundació Altem durant 10 anys i entre el 1991 i el 1999 va ser conseller delegat de l’àrea de Benestar al Consell Comarcal. Agnès Lladó va entregar el segon premi al projecte socioeducatiu Ksameu-Fundació Sant Vicenç de Paül, que atén joves i adolescents d’arreu de la comarca. Meritxell Benedí va guardonar el periodista Carles Solà per la seva trajectòria. I Rosa Guixé va reconèixer la tasca de les pioneres dels serveis socials bàsics de la comarca i de Figueres: Neus Ordoñez, Assun Pagès, Mercè Pla, Rosanna Rigau, Sònia Torrent, Imma Arrufat, Olga Campalans i Anna Ruiz.

SERVEIS EN EVOLUCIÓ CONSTANT. L’evolució dels Serveis Socials de l’Alt Empordà va estretament lligada a l’evolució de la societat i als canvis de necessitats dels alt-empordanesos. Només durant el 2018, es van brindar els serveis de primera acollida a 1.143 persones, i en els últims tres anys l’Equip d’Atenció Especialitzada a la Infància i l’Adolescència ha atès un 33% més de menors que en les èpoques prèvies.

Actualment l’àrea disposa d’un pressupost de 5 milions d’euros i atén el 10,20% de la població. Però de cara al futur caldrà tenir en compte dades com per exemple la taxa d’envelliment de la comarca, que ara és del 18% i es preveu que l’any 2038 arribi al 27%.

  • Pots repassar la cronologia dels Serveis Socials, aquí.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li