25 anys evocant Schubert

0
1070

Recordant el primer concert del 1993, el pianista Wolfram Rieger inaugura dijous la 25a edició de la Schubertíada de Vilabertran en una edició que vindrà marcada per la forta presència de Beethoven i la interpretació de la integral dels Quartets de Corda d’aquest compositor


El 25 d’agost del 1993 s’inaugurava la primera Schubertíada a Vilabertran. Al piano, Wolfram Rieger, formant duo amb la mítica mezzosoprano berlinesa Brigitte Fassbaender. Va ser el primer capítol d’una gran aventura musical que segons Jordi Roch, president de l’Associació Franz Schubert, organitzadora del festival, “ha estat possible perquè hem estat prudents i hem sabut mantenir de forma intel·ligent l’equilibri perfecte entre les grans figures de l’escena internacional i les joves promeses emergents”. El resultat: 25 anys d’èxits que han reunit sobre l’escenari, instal·lat a la canònica medieval de Santa Maria de Vilabertran, 107 compositors en un total de 227 concerts de la mà de 14 directors, 60 cantants, 67 pianistes, 57 solistes d’altres instruments i 39 conjunts entre els quals hi ha quartets, orquestres o cors.

Vint-i-cinc anys després del primer concert, aquest dijous, Rieger inaugurarà l’edició de l’aniversari acompanyant el jove tenor d’origen turc Ilker Arkayürek, en un programa dedicat a Schubert. En aquesta ocasió, mestre i deixeble oferiran un preciós recorregut pels lieder de Schubert per iniciar el viatge de la Schubertíada d’enguany, que comptarà amb una forta presència de Ludwig van Beethoven. “Beethoven i Schubert eren coetanis i vivien a la mateixa ciutat, però el primer era un compositor reconegut i reputat i el segon, un valor emergent que el pas dels anys ha consagrat com un geni”, explica Roch. “Beethoven va ser l’últim clàssic, i Schubert, el primer romàntic”, continua, i a l’edició d’enguany els dos compositors s’agermanaran i la música del primer cedirà generosament protagonisme a la del segon. En aquest sentit, la gran novetat del festival aquest any serà la interpretació d’una de les cimes del Romanticisme musical: la integral dels quartets de corda de Beethoven, per primer cop a casa nostra des de fa 101 anys, a càrrec del Quartet Casals. Aquesta gran obra de Beethoven no s’escolta a Catalunya des de l’any 1916, quan la va interpretar el Quartet Renaixement d’Eduard Toldrà. Aquest cicle històric es presentarà després a les capitals mundials de la música.

El Quartet Casals també celebra aniversari: els 20 anys de la seva fundació, i farà la seva primera interpretació d’aquesta obra monumental a la canònica de Santa Maria de Vilabertran, on ha tocat diverses vegades. Serà en una sèrie de cinc concerts repartits durant dos caps de setmana.

PROGRAMACIÓ. El gran baríton alemany Matthias Goerne no va ser present a la primera Schubertíada, però si a la segona. Ho recorda Jordi Roch: “el vaig conèixer a Alemanya de l’Est, quan ell era molt jovenet, i un talent prometedor. De fet, la primera vegada que va sortir del seu país va ser per venir a Vilabertran, i a partir de llavors

 ens visita cada any”. “Per la Schubertíada hi han passat grans intèrprets que van començar amb nosaltres com a figures emergents, i s’han fet grans amb el festival”, comenta Roch. Durant aquests anys Goerne ha protagonitzat 27 recitals.

En aquesta 25a edició, Goerne, que està tenint un èxit aclaparador a Salzburg en l’obra Wozzeck, d’Alban Berg, farà un únic concert, el 22 d’agost, amb el seu pianista habitual, Alexander Schmalz.

També trepitjaran l’escenari de Vilabertran el pianista escocès Malcom Martineau, que acompanyarà la soprano Kate Royal, la mezzosoprano Sarah Connoly i el tenor Christoph Prégardien, grans mestres del lied. Per la seva banda, la violinista Muriel Cantoreggi, especialista en classicisme, estarà al capdavant de la Camerata 432, i debutarà al festival el gran mestre del piano Nicholas Angelich, especialista en Brahms.

Completaran el programa d’aquesta edició la violista Isabel Villanueva acompanyada pel pianista francès François Dumont; els pianistes Javier Perianes i Mario Mora, i el Cor de Cambra de la Diputació de Girona.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li