19 km de tornado a una velocitat mitjana superior als 180 km/h

0
1346

Els mapes dels radars indiquen que el fenomen, que feia 17 anys que no es veia a l’Alt Empordà, feia hores que es gestava


 

Feia 17 anys que l’Alt Empordà no registrava cap tornado (l’últim havia afectat Vilanant el 2001), i els efectes van ser devastadors. De fet, els ajuntaments de Cistella i de Terrades han demanat que els seus municipis siguin declarats zona catastròfica pels danys que van patir el 7 de gener. I ara el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) ha analitzat el fenomen per mitjà d’un informe.

El document, que s’ha publicat aquesta setmana, detalla la situació meteorològica que va precedir la mànega d’aire, quins en van ser els recorreguts i les característiques exactes, i quines van ser les zones més afectades. I basant-se en això, conclou que les afectacions corresponen a un tornado de la categoria EF2 segons l’escala de Fujita millorada (és una avaluació fixada pels EUA que categoritza la força d’aquests fenòmens en funció dels danys que provoquen, sent el 0 el més lleu i el 5 el més fort).

En l’EF2, el vent agafa velocitats d’entre 179 i 218 km/h, i els danys es titllen de «considerables». Destrueixen sostres de cases ben construïdes, mouen fonaments, destrueixen completament caravanes, arrenquen arbres grans, objectes lleugers es converteixen en petits projectils, i fins i tot aixequen cotxes de terra. Una sèrie de circumstàncies que van succeir a la comarca.

RECORREGUT MOLT MARCAT. El tornado com a tal va començar a les 7.20 h al sud del nucli de Navata. Segons l’informe del Meteocat, els primers danys es van localitzar entorn del castell del municipi, i a mesura que la ràfega es va anar desplaçant cap al nord, va anar agafant força. Els coberts que hi ha entre Navata i Cistella, així com moltes àrees boscoses de la zona, van quedar afectats per la força del vent. Una força que va fer estralls més forts al nucli de Cistella, on va malmetre la majoria de teulades (inclosa la de l’església).

Les destrosses més importants, però, van ser al sud del nucli, en una finca que hi ha entre Cistella i Terrades: a part dels danys a la teulada de la masia i a un cobert contigu, el vent va desplaçar un gran remolc uns 80 metres. Els propietaris d’aquesta masia van ser una de les famílies que van perdre pràcticament tot el que tenien, i que no van poder tornar a dormir a casa seva.

A Terrades, el vent també va malmetre diversos coberts i teulades, va moure alguns vehicles que hi havia aparcats als afores del poble (en alguns casos els va aixecar de terra) i va causar danys importants al bosc que envolta el santuari de la Mare de Déu de la Salut. I d’aquí el tornado va travessar el pantà i es va dissipar en una zona boscosa de l’oest de Darnius.

La ventada va fer un recorregut total de 19 km, a una velocitat mitjana de més de 180 km/h, i amb una amplada que va oscil·lar entre els 200 i els 400 metres. En alguns punts concrets, però, la traça dels danys va superar els 500 metres. I en el seu tram final, entre el mirador de la Tortuga (Darnius) i la zona on va morir, l’amplada no va superar els 150 metres.

PEDRA, VENT I LLAMPS. Segons les observacions del Servei Meteorològic de Catalunya, els dies previs al 7 de gener van estar marcats per la inestabilitat dinàmica i tèrmica.

Cap a les 6 del matí del mateix dia 7 ja hi va haver un cicló al Mediterrani, els canvis de pressió constants van afectar l’entorn de la península i els vents del nord i del sud xocaven en diverses cotes. I l’anàlisi del WRF, que és un model numèric per fer pronòstics del temps, demostraven que a l’Alt Empordà hi havia facilitat perquè hi hagués ascensos d’aire (a les cotes més altes les temperatures eren inferiors als -64 °C) i perquè aquests corrents ascendents tinguessin rotació.

Segons les imatges que va enregistrar el radar de Puig d’Arques (Baix Empordà), el corrent que va generar el tornado es va començar a formar a les 6 h, i va entrar des del mar cap a la Selva i el Gironès. Aquell mateix matí va deixar una forta pedregada a la zona de Llagostera i, a mesura que va anar avançant cap al nord, la tempesta també va portar pedregades i calamarsades a altres municipis del Gironès (inclosa Girona ciutat) i el Pla de l’Estany. Unes pedregades que també van arribar a pobles alt-empordanesos com Cabanelles o Lladó.

Poca estona després, els mapes del Meteosat mostren una forma de ganxo que se sol associar a fenòmens severs. Una estructura que no desapareix fins més tard de les 8 del matí, quan el focus energètic ja estava al vessant nord de les Salines. I en els mapes del vent, entre les 6 h i les 8 h també hi ha signes compatibles amb la rotació, amb vents de direccions oposades.

Uns 90 minuts abans que el tornado toqués a terra, la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques va detectar un augment sobtat de l’activitat (també se sol associar a fenòmens més severs). I de fet, entre el 6 i el 7 de gener es van registrar un total de 3.443 llamps núvol-terra a la zona.

ANOMALIES. Segons el Meteocat, no és gaire habitual que una estació meteorològica pugui registrar un tornado, perquè són fenòmens molt locals i no hi ha prou estacions repartides arreu del territori. Això no obstant, aquell matí els punts d’observació que el Servei Meteorològic de Catalunya té a Navata i al pantà de Darnius-Boadella van anotar algunes dades anòmales a la perifèria del tornado.

Les dues estacions van registrar una baixada sobtada de la pressió atmosfèrica, i també ràfegues de vent anòmales [vegeu els dos gràfics]. A la de Navata, que està a 300 metres de la zona per on va passar el tornado, s’hi van mesurar cops de 114,18 km/h, quan la velocitat mitjana a aquella hora era de 22 km/h, i també direccions molt oposades (hi confluïen vents del nord i del sud). I a Darnius-Boadella les ratxes màximes van arribar als 61,9 km/h.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li