10 preguntes sobre la vacuna de la grip

0
837

Cada any aquesta malaltia afecta milions de persones de qualsevol edat i suposa un desafiament per al sistema sanitari


El mes d’octubre començarà a Catalunya la campanya de vacunació contra la grip. És una mesura de prevenció essencial que es recomana cada any, però en aquesta ocasió és fonamental tenint en compte la situació epidemiològica actual. Per aquest motiu, el Departament de Salut ha reforçat la compra de vacunes antigripals i se n’ha adquirit 230.000 dosis més que l’any passat. A més, es disposarà d’una compra addicional feta pel Ministeri de Sanitat amb l’objectiu d’augmentar la cobertura de vacunació.

La grip és una malaltia respiratòria vírica aguda causada per diferents tipus i soques del virus i que s’encomana fàcilment. Arriba la majoria de les vegades a partir de la segona quinzena de desembre i s’incrementa durant les primeres setmanes de gener, quan més s’intensifica la fred. Té importants repercussions tant en el vessant sanitari com en el social i econòmic per l’Estat: comporta una despesa mèdica (visites, hospitalitzacions, vacunes…) i es relaciona amb la pèrdua de productivitat (absentisme laboral).

Carme Ferrera, responsable vacunal de l’ABS de l’Escala, remarca que «la vacunació pot prevenir fins al 60% de les malalties greus i les complicacions entre la gent gran, i fins a un 80% les morts prematures». I explica que «en les persones incloses en els grups de risc, és a dir, susceptibles de tenir complicacions si s’engripen, pot provocar pèrdua de qualitat de vida i, en els alguns casos, fins i tot la mort».

Ferrera posa l’accent en el fet que la grip no es cura amb antibiòtics, cal que segueixi el seu curs: «és una malaltia que no es cura amb cap medicament. Només podem alleugerir-ne els símptomes i les molèsties amb analgèsics i antitèrmics». I recorda que «si teniu la grip, no heu de deixar cap tractament dels que estigueu prenent».

1. Hi ha diferents vacunes de la grip?
Sí. Al CAP de l’Escala, d’una banda, disposarem d’una vacuna específica per a persones de 65 anys o més, que estan ingressades en residències. És una tetravalent d’alta càrrega i a Europa es comercialitza amb el nom d’Efluelda. I d’altra banda, també tindrem la vacuna Chiromas per a persones de 65 anys o més.

2. Qui se l’ha de posar?
La campanya està dirigida als grups de risc, que són totes les persones de 60 anys o més i aquelles que poden patir complicacions si agafen la grip: persones amb alguna malaltia crònica, diabetis, obesitat mòrbida, càncer, que siguin immunodeprimides o embarassades. També es recomana vacunar els infants de sis mesos a dos anys amb prematuritat alta (que van néixer amb menys de 32 setmanes) i els col·lectius que poden transmetre la grip a persones que tenen un alt risc de tenir complicacions, com són personal sanitari, docent o de serveis essencials (cossos de policia o de bombers, entre altres).

3. S’ha de pagar la vacuna?
No. La vacuna de la grip és gratuïta i per rebre-la cal demanar hora prèviament al punt de salut de referència de l’usuari (centre d’atenció primària o dispensari).

4. Cal posar-se-la cada any?
Sí. Els virus gripals canvien contínuament i cada any la vacuna es prepara per protegir contra els que arribaran aquell hivern.

5. Quant temps dura l’efecte?
Un any, aproximadament.

6. Quan acaba la campanya de vacunació?
El 31 de desembre o fins que s’han acabat les dosis disponibles.

7. Té alguna contraindicació, la vacuna?
Sí, en cas de malaltia aguda i si hi ha hagut al·lèrgia a una dosi anterior o a algun component de la vacuna.

8. Per què quan em vacuno tinc la grip més forta?
La vacuna s’elabora a partir de virus gripals morts, per això mai no pot produir la malaltia, només molèsties locals lleus a conseqüència de la punxada. De vegades, però, coincideix que la persona està passant per un estat gripal que es manifesta després de la injecció.

9. Com es transmet la grip?
De tres maneres: per petites gotes que s’expulsen en tossir o esternudar, per contacte de la pell o oral i per tocar o compartir objectes sense netejar-los bé.

10. Hem d’anar al metge?
Podeu passar la grip sense ser atesos per cap professional sanitari. Consulteu si no milloreu a partir del quart dia, si teniu ofec o si sou una persona gran o amb malaltia crònica.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li